MiFID II - MiFIR
El 3 de gener de 2018 ha començat l´aplicació del nou marc normatiu sobre mercats i instruments financers, basat en la directiva MiFID II i el reglament MiFIR.
Què és
MiFID II: és la Directiva 2014/65/EU relativa als mercats d´instruments financers.
Basada en la millora de les regles ja adoptades per la MiFID, regula les condicions d´autorització i funcionament de les empreses de serveis d´inversió (ESI), inclosa la llibertat d´establir i prestar serveis a la UE, així com l´activitat de les empreses de tercers estats; les condicions d´autorització i funcionament dels mercats regulats; la limitació de les posicions i els controls de la gestió de posicions en derivats sobre matèries primeres; les normes de conducta i protecció a l´inversor que han de seguir les ESI; els serveis de subministrament de dades, i els requeriments d´organització i conducta per als participants en el mercat amb l´objectiu de millorar la protecció de l´inversor.
Té com a objectiu reforçar l´actual regulació europea sobre mercats de valors per diverses vies:
- Persegueix que la negociació organitzada es desenvolupi en plataformes regulades.
- Introdueix regles sobre negociació algorísmica i d´alta freqüència.
- Millora la transparència i la supervisió dels mercats financers, inclosos els mercats de derivats, i aborda determinades mancances dels mercats de derivats sobre matèries primeres.
- Reforça la protecció de l´inversor i les normes de conducta, així com les condicions de competència en la negociació i liquidació d´instruments financers.
MiFIR. és el Reglament UE 600/2014 relatiu als mercats d´instruments financers. Regula la transparència prenegociació i postnegociació en relació amb les autoritats competents i els inversors, els requisits i les obligacions dels proveïdors de serveis de dades, i estableix l´obligació de negociació de derivats en centres de negociació i certes accions supervisores.
Estableix requeriments sobre:
- Difusió al públic de dades sobre activitat de negociació.
- Comunicació de dades sobre operacions a reguladors i supervisors.
- Negociació obligatòria de derivats en sistemes organitzats.
- Supressió d´obstacles entre sistemes de negociació i proveïdors de serveis de liquidació per assegurar més competència.
- Accions de supervisió específiques sobre instruments financers i posicions en derivats.
Els objectius d´aquesta reforma són:
- Reforçar la protecció a l´inversor, regulant, entre d´altres, l´assessorament en la comercialització de productes financers i els seus incentius.
- Adaptar-se als desenvolupaments tecnològics i dels mercats, regulant pràctiques com la negociació algorísmica automatitzada.
- Impulsar la negociació d´instruments financers des de mercats OTC (over the counter) cap a centres de negociació (mercats regulats, sistemes multilaterals de negociació o sistemes organitzats de contractació).
- Augmentar la transparència en els mercats, no només pel que fa a la negociació d´accions i instruments similars sinó també en relació amb bons o derivats, per vetllar pel seu correcte funcionament en la formació de preus.
- Millorar la regulació d´alguns productes financers com els derivats, especialment els derivats sobre matèries primeres..
- Facilitar l´accés de les pimes al finançament, a través de la creació dels «Mercats PIME en expansió».
- Reforçar i harmonitzar la supervisió i les sancions a disposició de les autoritats competents i evitar l´arbitratge regulador.
A més, MiFID II i MiFIR són desenvolupats per més de trenta actes no legislatius, tant delegats com d´execució, aprovats per la Comissió.
Normativa bàsica
- Española:
- Reial decret 1464/2018, de 21 de desembre , pel qual es desenvolupen el text refós de la Llei del mercat de valors, aprovat pel Reial decret legislatiu 4/2015, de 23 d´octubre, i el Reial decret llei 21/2017, de 29 de desembre, de mesures urgents per a l´adaptació del dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria de mercat de valors, i pel qual es modifiquen parcialment el Reial decret 217/2008, de 15 de febrer, sobre el règim jurídic de les empreses de serveis d´inversió i de les altres entitats que presten serveis d´inversió i el Reglament de la Llei 35/2003, de 4 de novembre, d´institucions d´inversió col·lectiva, aprovat pel Reial decret 1309/2005, de 4 de novembre, i altres reials decrets en matèria de mercat de valors.
- Reial decret llei 14/2018, de 28 de setembre , pel qual es modifica el text refós de la Llei del mercat de valors, aprovat pel Reial decret legislatiu 4/2015, de 23 d´octubre.
- Reial decret llei de mesures urgents per a l´adaptació del dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria del mercat de valors.
- En audiència pública l´Avantprojecte de llei del mercat de valors i el Reial decret que el desenvolupa, fins al 18 de setembre. (Termini de consulta finalitzat)
- Consulta pública sobre l´avantprojecte de llei de transposició de la Directiva 2014/65/UE del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, i de la Directiva delegada de la Comissió de 7 d´abril de 2016. (Termini de consulta finalitzat).
Notificacions
Trámites de notificación de actividad de internalización sistemática y de actividades relacionadas con la negociación algorítmica
La presentación de estas notificaciones se podrá realizar a través de los siguientes trámites específicos disponibles en la “ZONA CIFRADOC” de la Sede Electrónica de la CNMV:
- NAI - Notificación de Actividad de Internalización Sistemática
- NNA - Notificación de Actividades Relacionadas con la Negociación Algorítmica
Formularios relacionados con el reporte de datos
En la sección de Reporte de Datos están disponibles las Guías y los Procedimientos relacionados con estos formularios.
Títols per a la formació de personal de xarxes de venda d’entitats